Diğer Hizmetlerimiz
Yönlendirilebilir Yatay Sondaj
Karayolu, demiryolu, akarsu, göl vb. engellerin altından doğalgaz, su, enerji ve iletişim hatlarının geçirilmesinde en çok tercih edilen kazısız geçiş teknolojisidir. YYS ile 1000 mm çapa kadar çelik ve polietilen borular çekilmektedir. Bu sistem kullanılarak şaft açılmadan ve açık kazı yapılmadan çalışmalar hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Yönlendirilebilir Yatay Sondaj Sistemi ile HDPE Boruları kesonsuz (kılıf boru kullanılmadan) olarak, bentonit ve diğer çevre dostu kimyasallar yardımıyla sorunsuz olarak, zarar görmeden boru hattına döşenebilmektedir.
Çekilmek istenilen borular, demetler halinde tek bir delikten, teker teker, birkaç seferde veya tek seferde çekilebilmektedir.
Özellikle elektrik ve telekomünikasyon için kullanılması planlanan birden fazla kablo hatları için yönlendirilebilir yatay sondaj teknolojisi ile borular grup halinde çekilerek, her kablonun ayrı bir kılıf içerisinde olması ve diğer kablolar ile bir arada bulunmasını mümkün kılar.
Grup Haline Boru Çekilmesinin Avantajları
· Tek bir delik delinerek boruların gruplar halinde çekilmesi
· İşin daha hızlı tamamlanması
· İşin daha ekonomik çözülmesi
· Her borunun ayrı kılıf içerisinde bulunması
· Dar alanda çalışabilme ve hatların dağılmasını önleme imkanı
PİLOT (KLAVUZ) DELGİ
Mobilizasyon işleminin ardından ilk olarak geçilecek zemin tipi için özel olarak seçilmiş yönlendirme başlığının arkasına eklenen tijlere, YYSS makinesi tarafından dönme ve ilerleme hareketi aktarılarak pilot delgi delinir. Yönlendirme işlemi için gönderilecek olan tijlerin ucunda, sinyal veren sonda (transmitter) içeren hazne bulunmaktadır. Bu haznenin ucuna ise yönlendirilebilir kılavuz uç takılır. Sonda sayesinde ucun hangi derinlik, eğim ve istikamette olduğu bilinmektedir. Herhangi bir sapma olduğu taktirde yön verme suretiyle sapma düzeltilerek boru çekilecek istikamet belirlenir.
GENİŞLETME
Pilot delgi tamamlandıktan sonra yönlendirme başlığı, genişletme başlığı ile değiştirilir ve YYSS makinesi tarafından tijlerin yardımı ile dönme ve çekme hareketi sonucu genişletme yapılır. Mevcut delik istenilen çapa kadar kademeli olarak genişletilebilmektedir. Bu esnada zemine su ile birlikte çeşitli kimyasal maddeler (ph düzenleyici kimyasallar,bentonit,polimer,viscore…) karıştırılarak elde edilen sondaj sıvısı, genişletme başlığından zemine verilerek delik kendini taşıyabilecek duruma getirilir. Bu genişletme çekilecek boru çapına ve boru metrajına göre değişmektedir. Genellikle 100 m mesafeden kısa geçişler için delik çapı boru çapından %25 daha büyük, 100 m ve daha uzun mesafeler de ise delik çapı boru çapından %50 daha büyük olacak sekilde genişletme yapılır.
BORU ÇEKME
Boru çekme işlemi başlamadan önce geçiş uzunluğu kadar boru kaynatılarak birbirine eklenir. Tek parça halinde bulunan borunun önüne çekme aparatı takılır. Bu aparat uygun genişletme başlığına bağlanarak genişletme işleminde olduğu gibi YYSS makinesi tarafından tijlerin yardımı ile dönme ve çekme hareketi ile boru çekilir. Bu esnada zemine su ile birlikte çeşitli kimyasal maddeler (ph düzenleyici kimyasallar,bentonit,polimer,viscore…) karıştırılarak elde edilen sondaj sıvısı genişletme başlığından zemine verilerek boru ile zemin arasında kalan boşluk doldurulur.
Çekilmek istenilen borular, demetler halinde tek bir delikten, teker teker, birkaç seferde veya tek seferde çekilebilmektedir.